Fjord Maritime leverer dekkshus til Firda Seafood

Gjennom ombygging av en gammel supplybåt til en moderne brønnbåt, viser Firda Seafood Group vei innen sirkulærøkonomi og grønn skipsfart i havnæringen, og Fjord Maritime leverer batteriløsning og tilhørende kraftelektronikk.

Batterikraft med tilhørende kraftelektronikk

Når den nye brønnbåten til Firda Seafood Group setter kursen fra tyrkiske verftet Norse Shipyard mot Gulafjorden høsten 2024, skjer det med et såkalt dekkshus, en grønn container full av batterikraft med tilhørende kraftelektronikk på dekk som er levert av Fjord Maritime.

I februar ble dekkshuset fra Fjord Maritime ferdigmontert på elektromontøren Bekas sitt anlegg på Kokstad i Bergen. Nå er også alt klart for montering om bord.

  • Det gjenstår bare noen tester før avreise til det tyrkiske verftet, sier Håkon Andre Hatlem, kaptein og prosjektleder hos Firda Seafood.

Firda Seafood Group er Norges ledende ørretoppdretter. Shippingavdelingen drifter og vedlikeholder servicebåtene og snart også den nye brønnbåten.

– Båten er en betydelig investering for Firda Seafood, som gir bedret fiskevelferd, tar hensyn til miljøet og gir en enklere og bedre arbeidshverdag for mannskapet om bord, sier Hatlem, som også blir kaptein på den nye brønnbåten.

 

Gjenbruk og elektrifisering

Det er blitt et stadig større fokus på utslippskutt i maritim sektor. Både EU og kunder stiller stadig strengere miljøkrav til hele verdikjeden fra hav til fat. Bærekraft handler om å opprettholde konkurransekraften i verdensmarkedet. Derfor er timingen god for alle som evner å tenke innovativt. Firda Seafood Group er et godt eksempel på akkurat det.

Brønnbåten er opprinnelig supply-skipet «Skandi Foula» fra offshorerederiet DOF. Og den 84 meter lange båten bygges nå om til en moderne brønnbåt som skal betjene oppdrettsanleggene på Vestlandet.

  • De skipstekniske systemene er prøvd å gjenbruke mest mulig, og at man beholder det meste av skrog og maskineri, oppnår man betydelige materialbesparelser sammenlignet med nybygg.

 

Reduserer utslipp og vedlikehold

Det er særlig på elektrifisering  miljøgevinsten kommer i form av redusert dieselforbruk.

  • Det betyr at brønnbåten kan veksle sømløst mellom batteri og dieseldrift i produksjonen om bord, forklarer Stig Kalvenes, COO i Fjord Maritime.

Batteripakken har en kapasitet på over én megawatt. Batteripakken og containeren er bygget etter DNV-standard og klassifisert av RINA.  Batteriene skal gi strøm til kritiske systemer og operasjoner om bord, i tillegg til andre fordeler.

  • Den vil bidra til redusert utslipp gjennom lavere dieselforbruk. I tillegg vil operatør også få lavere vedlikeholdsintervall som kommer av at hybriddriften reduserer gangtiden på maskinene om bord, sier Kalvenes som forteller at de allerede en forhistorie med batterileveranser til Firda Seafoods forflåter.
  • At vi nå leverer et komplett dekkshus til deres første brønnbåt, er en naturlig utvidelse av hva vi kan tilby dem og resten av havnæringen.

 

Tilgjengelig for alle

Det er nå havnæringene bør satse på grønn omstilling. Teknologien har aldri vært bedre og mer tilgjengelig.

  • Det er nesten blitt «plug and play», sier Øyvind Bakke, CCO i Fjord Maritime. Selskapet er en ledende global leverandør av bærekraftige energiløsninger, spesielt tilpasset havbruksnæringen.

Fjord Maritime utvikler og leverer hybridsystemer, energilagringssystemer og driftsstøttetjenester for mer effektiv og bærekraftig drift av oppdrettsanlegg og servicefartøy.

  • Batteripakker er på full fart inn i den maritime industrien. Ikke bare på forflåter, men også på arbeidsbåter. Dette revolusjonerer driften av service- og brønnbåter, sier Bakke  som trekker frem fordelen bruk av batteripakker i containere:
  • I tillegg er de økonomiske og miljømessige besparelsene i redusert dieselbruk, tar  containere liten plass, er enkle å flytte på og gir lett tilgang til vedlikehold og reparasjoner.

 

Verdt hver krone

Firda Seafood Group handler om lokalsamfunnet, bærekraft og sjømat i verdensklasse. Og konsernets nye brønnbåt, er nytt bidrag til den grønne revolusjonen i maritim sektor, understreker Hatlem. Bærekraftig vekst med fokus på å styrke lokalsamfunnet gjennom trygge arbeidsplasser er sentrale verdier for Firda Seafood Group. Selv om bærekraft tar tid og koster, er det verdt hver krone.

Stig Kalvenes i Fjord Maritime og Håkon Andre Hatlem i Firda Seafood. Foto: Fjord Maritime

Lurer du på om Fjord Hybrid er noe for deg og din bedrift?

Fyll ut skjemaet under så vil en av våre ansatte ta kontakt med deg fortløpende.