CSRD-Direktivet

CSRD-Direktivet og ESRS reguleringer

Bedriften din må kanskje allerede i år begynne å rapportere bærekraftsaktiviteter. Har du kontroll på CSRD-direktivet og ESG-reguleringene?
I denne artikkelen gir vi deg en rask oppsummering av CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) og hvordan du kan forberede deg på de nye kravene.

Hva er CSRD-Direktivet?

I 2023 satte EU opp et direktiv som utvider kravene til bærekraftsrapportering, både hva som må rapporteres og hvilke selskaper som må rapportere.

EU-land og tilknyttede land som Norge må nå innføre CSRD i sine lover og regler. Finansdepartementet i Norge har også satt opp en utredning om hvordan CSRD skal implementeres i landet.

Implementering i Norge

I mars 2024 kom Finansdepartementet med nye regler for bærekraftsrapportering, som vil omfatte omtrent 1200 selskaper. Her er en oversikt over hvem som skal begynne å rapportere fra regnskapsårene 2024, 2025 og 2026:

Rapporteringstidslinje

Gruppe 1 – Regnskapsåret 2024 (Rapportering i 2025)

  • Foretak av allmenn interesse, for eksempel banker, forsikringsforetak og børsnoterte selskaper.
  • Må ha over 500 ansatte og oppfylle vilkårene for å regnes som store foretak etter regnskapsdirektivet.

Gruppe 2 – Regnskapsåret 2025 (Rapportering i 2026)

  • Reglene vil gjelde for alle store foretak.

Gruppe 3 – Regnskapsåret 2026 (Rapportering i 2027)

  • Reglene vil gjelde for små og mellomstore børsnoterte foretak.
  • Disse bedriftene vil få enklere rapporteringskrav og rapporteringsstandarder.

ESRS-Standardene

Rapportering etter CSRD skal følge ESRS-standardene (European Sustainability Reporting Standards), som inkluderer 12 ulike standarder fordelt på generelle, miljømessige, sosiale og styringsmessige temaer. Totalt inneholder disse standardene omtrent 1200 datapunkter.

Dobbel vesentlighetsanalyse

Selskapene må også gjennomføre en dobbel vesentlighetsanalyse for å identifisere hvilke rapporteringskrav som er relevante for dem. Denne analysen vurderer både hvordan virksomheten påvirker omverdenen og hvordan bærekraftsspørsmål påvirker selskapet finansielt.

Gap-Analyse

Etter dobbel vesentlighetsanalyse må selskapene utføre en gap-analyse for å se hvor de må forbedre seg for å oppfylle ESRS-kravene.

Forberedelser for fremtiden

Selv om bedriften din ikke skal levere inn rapport for 2024, er det viktig å begynne planleggingen tidlig og finne ut hva som mangler for å ha alle nødvendige datapunkter for rapportering. CSRD stiller også krav om at hele selskapets totale påvirkning gjennom Scope 1, 2 og 3 skal vurderes.

Scope 1, 2 og 3

Ønsker du å lære mer om begrepene Scope 1, 2 og 3? Les artikkelen her eller se videoen på vår YouTube-kanal for en grundig forklaring.

Avslutning

CSRD-dirkivet representerer en stor endring i hvordan bedrifter rapporterer bærekraftsaktiviteter. Ved å forstå og implementere de nye kravene tidlig, kan bedriften din ikke bare overholde loven, men også dra nytte av de strategiske fordelene ved bærekraftsrapportering. 

Fjord Maritime er her for å hjelpe deg med å navigere gjennom disse endringene og sikre at du er godt forberedt på fremtiden.